Bedrijven in Zicht foto bij Brandweer

Ondernemers en opleiders laten zich zien tijdens Bedrijven in Zicht

Werkgevers zijn vaak op zoek naar werknemers. Andersom kan lang niet iedereen de juiste job of werkgever vinden. Hoe breng je mensen die (ander) werk zoeken direct in contact met werkgevers en opleiders? Van 6 tot en met 10 november zetten bedrijven en instellingen in de arbeidsmarktregio Groot-Amsterdam hun deuren open. Of je nu wel of niet direct op zoek bent naar (ander) werk of naar een stageplek: we nodigen je graag uit om te komen kijken. Ook als je gewoon eens wilt weten hoe het er in een bepaald bedrijf aan toegaat. Iedereen is welkom!

Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam (RWC) is dé plek waar zowel werkzoekenden als werkgevers en opleiders ondersteuning kunnen krijgen. In de huidige krappe arbeidsmarkt is het belangrijk om zoveel mogelijk mensen die dat kunnen en willen, te begeleiden naar werk. Dankzij het grote netwerk van de aangesloten partners kan RWC ondernemers, werkgevers, opleiders én werkzoekenden dichter bij elkaar brengen. Toch zijn bedrijven lang niet altijd goed in beeld bij mensen die werk zoeken. En dat is jammer. In overleg met alle partners is daarom besloten een event te organiseren waaraan alle bedrijven, instellingen én werkzoekenden kunnen deelnemen: Bedrijven in Zicht.

Deelnemen voor een uurtje of vijf dagen: alles kan

Bedrijven in Zicht wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd in de regio Groot-Amsterdam. “We kregen de vraag hiervoor van de bedrijven”, vertelt Michelle van Elk van het Regionaal Werkcentrum. “Mijn collega Jurgen Doedel en ik hebben samen die handschoen opgepakt. Het is een mooie kans voor zowel werkgevers als werkzoekenden om kennis te maken met elkaar. Ook scholieren zijn nadrukkelijk uitgenodigd om de bedrijven te bezoeken.”

De partners van RWC vormen de schakel naar de verschillende doelgroepen. Jurgen: “Het is voor ons niet altijd makkelijk om de juiste persoon in een bedrijf te pakken te krijgen. Onze partners, zoals het Werkgevers Servicepunt, MKB Amsterdam en collega’s bij de gemeenten die mensen vanuit de bijstand naar werk begeleiden, weten vaak wel goed de weg en kunnen de bedrijven uitnodigen om deel te nemen. Het is fijn dat al zoveel bedrijven en instellingen zich hebben aangemeld voor deze eventweek.”

Jurgen (RWC): “Het is fijn dat al zoveel bedrijven en instellingen zich hebben aangemeld voor deze eventweek”

Elk bedrijf bepaalt zelf hoeveel tijd het zijn deuren openstelt voor de bezoekers. Dat varieert van enkele uren tot alle vijf dagen, vaak afhankelijk van de grootte van een bedrijf. Een rondleiding van een uurtje is ook prima. Bezoekers hebben zich vooraf moeten aanmelden, dus de bedrijven weten wie ze kunnen verwachten.

Breed palet aan branches

Bij Bedrijven in Zicht staan allerlei soorten bedrijven open. Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor een bezoek aan een advocatenkantoor, een bedrijf in hekwerken, de brandweer, grote logistieke bedrijven en grote en kleine winkelbedrijven. “Er komt bijvoorbeeld een groep mbo-studenten van de opleiding retail een bezoek brengen aan de HEMA en de Primark”, weet Michelle. “Het fijne is dat de deelnemende bedrijven zijn gevestigd in alle gemeenten van de regio Groot-Amsterdam. De kans dat je de baan die je graag wilt gewoon bij jou om de hoek vindt, is dus zeker aanwezig!” aldus Jurgen.

Nesrine Kzize, adviseur Werk bij UWV, vindt het een mooi initiatief: “Het vergroot de baankansen, vooral voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik zal mijn cliënten zeker adviseren en stimuleren om eraan deel te nemen. Mensen van wie ik weet dat ze het misschien lastig vinden om die stap te zetten, ga ik actief benaderen via de Werkmap.”

Nesrine (UWV): “Bedrijven in Zicht vergroot de baankansen, vooral voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Enthousiaste bedrijven in elke gemeente

Marije van der Meer van Stadshart Amstelveen vertelt graag waarom zij meedoen aan Bedrijven in Zicht: “We hebben hier zo’n 130 retailers en vele horecazaken waar leuke banen voor diverse talenten te vinden zijn. Een van de doelstellingen van Stadshart Amstelveen is om onderdeel te zijn van de plaatselijke community. Wij hebben ervoor gekozen om op de dinsdagmiddag in de eventweek tussen 15:00 en 18:00 uur met alle ondernemers die op zoek zijn naar personeel op een centrale plek bijeen te komen om met werkzoekenden in gesprek te gaan.  Inwoners van Amstelveen en omstreken, werkzoekenden en studenten, zijn dan van harte welkom.”

Whitney van der Zanden van Iron Hack, een IT-opleider in Amsterdam, is ook enthousiast. “Ik vind het een heel goed initiatief. Je geeft mensen een inkijkje in wat een bedrijf doet zodat ze daar een beter beeld van krijgen. Wij bieden de bezoekers een workshop ‘Game coderen’ aan, met aspecten van zowel webdevelopment als programmeren. Deelnemers kunnen in ongeveer twee uur ontdekken of de IT-branche iets voor hen is. Wij bieden de workshop aan in het pand van onze partner Techgrounds bij winkelcentrum Amsterdamse Poort.”

“Je geeft mensen een inkijkje in wat een bedrijf doet zodat ze daar een beter beeld van krijgen.”

Voor wie nieuwsgierig is naar welke jobs er zoal te vinden zijn op bedrijvenpark De Hoek in Hoofddorp kan zijn of haar hart ophalen op dinsdag 7 november. Dan verzorgt vastgoedverhuurder SEGRO een rondgang langs bedrijven die daar gevestigd zijn. Assetmanager Marco Freriks: “Wij willen als SEGRO graag iets betekenen voor de inwoners van de omgeving Haarlemmermeer. Op ons bedrijvenpark zijn diverse postorder-, farmaceutische en logistieke ondernemingen gevestigd. Wij willen de bezoekers op deze dag laten zien wat er zoal speelt binnen dit soort bedrijven. Ook een bezoek aan Kite Pharma staat op het programma. Daar werkt een breed scala aan werknemers, in cleanrooms en laboratoria. Maar zij maken ook gebruik van bedrijven die voor hen diensten verlenen, facilitaire dienstverleners en installatietechnische bedrijven. Al deze bedrijven hebben mogelijkheden voor verschillende banen.”

Iedereen die het leuk lijkt om eens een kijkje te nemen bij deze bedrijven is van harte welkom op de dinsdag. SEGRO zorgt voor het vervoer van en naar de locatie. Een lunch is inbegrepen.

Brandweer en Veiligheidsregio zetten deuren open

Ook de brandweer doet mee. En wie denkt dat die vooral bezig is met brand blussen, heeft het mis. George van Ee, recruiter van de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland, legt uit dat het veel meer is dan dat. “Wij zijn betrokken bij alle calamiteiten in zes gemeenten. Het meest voorkomende werk dat wij tegenwoordig doen is reanimaties.”

Op maandag en woensdag kunnen bezoekers tijdens Bedrijven in Zicht een kijkje komen nemen in de kazerne en het daarboven gelegen kantoor van de Veiligheidsregio. “Wij geven dan uitleg over ons werk en laten de materialen en de brandweerwagens van binnen en van buiten zien. Daarna is er een activiteit voor de belangstellenden en aansluitend een presentatie over de Veiligheidsregio. Bij beide onderdelen zijn we altijd op zoek naar medewerkers, zowel op kantoor als in de uitvoerende functies waarvoor mensen bij ons een interne opleiding krijgen.”

Werkzoekende aan het woord

Zodra Lenneke* hoorde van Bedrijven in Zicht, heeft ze zich opgegeven. Ze vindt het moeilijk om een andere baan te vinden en wil graag switchen naar het beroep van redacteur of communicatiemedewerker. “De afgelopen jaren heb ik in het onderwijs gewerkt waar ik een leuke, veelzijdige spilfunctie had als managementondersteuner”, vertelt Lenneke. “Helaas heb ik, doordat ik in het onderwijs werkzaam was, nu nergens een aanspreekpunt. Zo heb ik bijvoorbeeld geen werkadviseur of coach bij het UWV, omdat mijn ex-werkgever eigenrisicodrager is.”

Lenneke (bezoeker) “Helaas heb ik, doordat ik in het onderwijs werkzaam was, nu nergens een aanspreekpunt. Zo heb ik bijvoorbeeld geen werkadviseur of coach bij het UWV, omdat mijn ex-werkgever eigenrisicodrager is.”

Regelmatig volgt ze webinars over overheidscommunicatie en arbeidsmarktcommunicatie. “Dat vind ik geweldig boeiend. Via Stap heb ik een cursus InDesign gedaan. Eigenlijk zou ik graag ook nog een cursus B-1 schrijven doen, maar die cursussen zijn duur. Gelukkig is er online en in boeken ook veel informatie te vinden.

In het verleden heb ik heel leuke functies gehad als pr-marketing assistent, office manager en redacteur/vertaler bij opleidingscentra en trainingsinstituten, dus ik heb Ironhack op mijn bezoeklijstje staan. Ik zou het trouwens heel fijn vinden als het UWV of de Gemeente Amsterdam ook meedoen met Bedrijven in Zicht. Als dat zo is, ben ik de eerste die zich aanmeldt.”

 

*Lenneke is niet haar echte naam.